CORELATII INTRE EVENIMENTELE DE VIATA STRESANTE SI TULBURARILE DEPRESIVE

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Grecu, U.M.F. Targu Mures Casa de Editura Targu Mures, 2003-09-17

In primele luni ale acestui an a aparut la Casa de Editura Mures o noua carte a distinsului profesor universitar Gheorghe Grecu de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.
Aceasta carte ilustreaza o Indelungata, statornica si fructuoasa activitate de cercetare stiintifica, de experienta clinica psihiatrica si de terapie In patologia afectivitatii, In speta In starile depresive, domeniu de permanenta actualitate In psihiatrie. Mentionez faptul ca aceasta carte completeaza seria de volume ce trateaza tulburarile depresive, redactate de profesorul Ghe. Grecu si publicate: „Actualitati si perspective In cunoasterea si asistenta starilor depresive” (1986), „Depresia – aspecte istorice, etiopatogenetice, clinice si terapeutico-profilactice” (2000).
Volumul, aparut In conditii grafice deosebite, Insumeaza 474 pagini si cuprinde o iconografie sugestiva si utila In economia lucrarii. Continutul cartii, cu Prefata scrisa de prof. Univ. Dr. Vasile Chirita, remarcabila personalitate a psihiatriei romanesti, este structurat In 12 capitole, plus bibliografia deosebit de bogata In titluri de referinta, atat din literatura de specialitate autohtona, cat si straina.
In capitolul introductiv sunt reactualizate cateva aspecte clinice etiopatogenetice, de morbiditate si epidemiologice care motiveaza importanta abordarii multifactoriale a tulburarii afective.
Intrucat scopul propus este studiul factorilor evenimentiali si ambientali implicati In etiopatogeneza tulburarilor afective.
In capitolele 2 si 3 sunt tratate pe larg stresul, homeostazia si In general capacitatile de adaptare In procesul interferential cu starile distimice. Impactul stresorilor fizici si psihologici sunt analizati si clasificati, subliniindu-se Insa si importanta si rolul tipului de personalitate asupra caruia acestia actioneaza.
Capitolul 4 cuprinde o analiza a evenimentelor de viata stresante. Aprecierea lor, nu Intotdeauna facila, face obiectul unei analize cu referinte psihanalitice, psihosomatice si psihosociale. Este interesanta gruparea evenimentelor stresante In doua categorii: 1. „evenimente de intrare In viata sociala” (scolarizare, profesie, casatorie etc.) si 2. „evenimente de iesire din campul social” (separari, divort, destramarea familiei, abandon, pensionare etc.).
Capitolul 5 cuprinde un studiu catamnestic asupra pacientilor cu depresii declansate de inundatiile din mai 1970, un argument ce dovedeste efectul depresogen al factorilor ambientali stresanti. Studiul cuprinde un grup de 87 pacienti diagnosticati cu depresii reactive, urmariti timp de 30 de ani. Analiza cazurilor a fost complexa, luandu-se In considerare – pe langa sex, varsta, profesie, domiciliu si „tipul” de pierdere ca urmare a inundatiilor care a dus la instalarea tulburarilor afective si a unor manifestari somatice. Opinia autorului este ca depresia reactiva indusa de evenimentele de viata stresant-psihotraumataice ar trebui interpretata si tratata ca entitate independenta. Riscul declansarii unor astfel de reactii depresive este real In conditiile In care schimbarile mediului ecologic, adesea dramatice si neasteptate, sunt tot mai frecvente.
In capitolul 6 se insista asupra unei noi categorii nosografice, mult discutata In literatura de specialitate, mai ales din S.U.A. si Europa occidentala. Este vorba de tulburarile de stres traumatic, ca reactie la evenimentele de viata grave, implicit stresante (catastrofe civile, dezastre naturale, razboi etc.). Este o subliniere a rolului stresului In declansarea unor demodulari psihice si afective cu referinta la criteriologia diagnostica din psihiatria americana (DSM III, IIIR si IV).
Capitolul 7 trateaza un aspect particular al depresiilor, foarte important si actual, legat de varsta a treia. Cresterea sperantei de viata si progresele realizate In domeniul medicinei si al asistentei sociale justifica interesul pentru problematica varstnicului. Sunt pertinent mentionate si analizate secventele existentiale ale batranului implicate In aparitia starilor depresive. Prezentarea simptomelor clinice, a criteriilor de diagnostic, terapia si profilaxia acestor tulburari Incheie acest capitol.
Capitolul 8, cel mai amplu al cartii, cuprinde studiul efectuat pe un numar de 1974 pacienti spitalizati Intre anii 1960 – 1999 In Clinica psihiatrica din Targu Mures cu diagnosticul de depresie reactiva. Pentru acuratetea cercetarii au fost exclusi toti pacientii internati cu alte forme de depresie, inclusiv farmacogene, fiind retinuti numai pacientii ale caror depresii au aparut In mod cert ca urmare a unor psihotraume semnificative. Cercetarea urmareste stabilirea frecventei depresiilor reactive In raport cu alte tulburari psihice tratate In clinica, cu populatia judetului Mures si criteriile de diagnostic, terapie si psihoprofilaxie ale acestor tulburari. Metodologia complexa a cercetarii cuprinde o multitudine de criterii de ordin demografic, clinic, evenimential, evolutiv etc., inclusiv utilizarea unor instrumente de investigatie psihologica (ex. Scala Beck, Hamilton, Newcastle etc.) . Aplicarea acestei metodologii a permis obtinerea unor rezultate care au fost analizate si interpretate In maniera holistica, oferind date utile In aprecierea globala a interrelatiei Intre factorii ambientali stresanti si depresia reactiva. Capitolul cuprinde si prezentarea unor cazuri clinice ilustrative, internate si tratate In clinica. Remarcabila este si bogatia surselor de informatie stiintifica utilizata de autor In sustinerea si argumentarea rolului factorilor stresanti In etiopatogeneza depresiei reactive. Cercetarea a fost efectuata cu ajutorul colectivului clinicii din Targu Mures.
Capitolele 9 si 10 prezinta cele mai noi si moderne metode de terapie chimica si biologica larg utilizate In tratamentul starilor depresive. Se insista asupra noilor antidepresive cu actiune serotoninergica, care sunt prezentate In detaliu (mecanism de actiune, indicatii, contraindicatii, posibile interactiuni cu alte substante chimic active etc.). Foarte sugestiva si oportuna este analiza comparata a indicatiilor, efectelor si eficientei Intre antidepresivele clasice (triciclice, tetraciclice) si cele inhibitoare ale recaptarii serotoninei. Este, de asemenea, mentionata categoria antidepresivelor cu actiune duala ca alternativa terapeutica In unele forme de depresie.
Capitolele 11 si 12. Pornind de la premiza necesitatii optimizarii strategiilor terapeutice, care In depresie si In general In patologia psihiatrica In Intregul ei nu trebuie sa se limiteze la chimioterapie, autorul dezvolta oportunitatea si utilitatea terapiilor psihologice. Asocierea chimioterapiei cu psihosocioterapia este ideea de baza sustinuta si recomandata. Fiind vorba de tulburarile depresive, sunt prezentate metodele si tehnicile psihoterapeutice recunoscute si validate ca eficiente, singure sau In asociere cu chimioterapia. In carte sunt detaliate psihoterapia comportamentala si cognitiva, precum si masurile psihoprofilactice si de suport social necesare unui corect si eficient sistem de asistenta a bolnavului depresiv.
Cartea profesorului Gheorghe Grecu, personalitate reprezentativa a psihiatriei romanesti, Incorporeaza munca de cercetare stiintifica si clinica In domeniul starilor depresive de mai bine de trei decenii. A acumulat o vasta experienta, pe care In paginile acestei carti o ofera tuturor celor interesati sa cunoasca una din marile drame ale existentei omenesti, care – din pacate – este Inca departe de a fi pe deplin Inteleasa. Depresia ca experienta existentiala unica ca traire ramane un teritoriu al fiintei umane ce trebuie Inca explorat. Desigur, s-au realizat progrese mari – mai ales In terapia starilor depresive si In structurarea sistemelor de suport social.
Cartea de fata ofera posibilitatea de informare la zi cu tot ce s-a realizat In ultimul timp In acest domeniu. Ea se adreseaza In primul rand psihiatrilor, medicilor rezidenti In psihiatrie, medicilor In general, dar si psihologilor, tot mai mult implicati In diagnosticarea si psihoterapia starilor depresive, sociologilor, care vor gasi date extrem de importante de natura demografica si culturala la acest esantion de populatie.
Cartea poate fi citita cu interes si de filosofi si antropologi, preocupati de pilda de problema suicidului In societatile anomice sau In contextul unor evenimente social-politice si economice deosebite. De fapt, cartea Isi are loc In biblioteca oricarui intelectual preocupat de marile si numeroasele probleme cu care se confrunta societatea contemporana.

Sponsori si parteneri