p-ISSN: 1454-7848
e-ISSN: 2068-7176

CONFERENȚIAR DR. RADU MIHAILESCU (17 IUNIE 1954 – 18 IUNIE 2013)

Abstract

În dimineața zilei de 18 iunie, la doar câteva ore după împlinirea vârstei de 59 de ani, s-a stins din viață Conf. Dr. Radu Mihailescu, medic primar psihiatru, sef de secție la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Alex. Obregia”, fost director general al acestui spital, fost sef al Catedrei de Psihiatrie si Stiintele Comportamentului la […]

În dimineața zilei de 18 iunie, la doar câteva ore după împlinirea vârstei de 59 de ani, s-a stins din viață Conf. Dr. Radu Mihailescu, medic primar psihiatru, sef de secție la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Alex. Obregia”, fost director general al acestui spital, fost sef al Catedrei de Psihiatrie si Stiintele Comportamentului la Facultatea de Medicina, Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti. Personalitate de marcă a psihiatriei românești, coleg stimat și iubit de toți cei care l-au cunosc a fost la inceputul carierei sale cercetător la Laboratorul de Psihiatrie al fostului Institut de Neurologie și Psihiatrie, domeniu în care era o autoritate incontestabilă.
În 1997 a devenit doctor in medicină, din 1992 este medic primar, a obținut și competența în managementul serviciilor de sănătate (2004) și supraspecializari în tratamentul toxicomaniilor și în pihofarmacologie.
În 2002 a fost premiat cu Premiul de Excelență “Eduard Pamfil” al Asociatiei Psihiatrice Romane. A deținut numeroase alte functii: între 2001 – 2006 a fost director general (prin concurs) al Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, între 2006 – 2009 a fost director medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, în 2004 a devenit conferentiar universitar la Catedra de Psihiatrie și Științele Comportamentului, Facultatea de Medicină – Universitatea “Titu Maiorescu” din București, din 1998 medic șef al secției XI Psihiatrie (prin concurs) la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”. A fost secretar general al Asociației Psihiatrice Române, redactor șef al Revistei Române de Sănătate Mintală, redactor-șef adjunct al Revistei Române de Psihiatrie, membru al Consiliului știintific al Revistei “Psihiatria si Psihofarmacologia Prezentului” editată de Asociația Medicală Română, membru al Consiliului știintific al “Jurnalului Român de Psihofarmacologie” editat de Asociația Română de Psihofarmacologie.
A fost deasemenea expert al Grupului Consultativ şi lector al Proiectului internaţional Twinning Project Action Plan for the implementation of the Mental Health Policy of the Romanian Ministry of Health, proiect Phare 15 mai 2005 – 31 ian.2006 al Ministerului Sănătății, lector în Proiectul MATRA Competence Building of Health Professionals and Specialists in Addiction in Romania” , proiect obţinut prin concurs de selecţie în cadrul programului Health and Welfare in Central and Eastern Europe, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Olandei în perioada sept.
2002 – 30 aprilie 2005, coordonator al Grupului de experți pentru România în proiectul O.M.S. (Biroul pentru Europa – Copenhaga) Intensifying social cohesion by strengthening community mental health services in South – East Europe din cadrul Pactului de Stabilitate pentru țările din Europa de Sud – Est (2003 – 2004), expert pentru România în Auditul de Sănătate Mintală – O.M.S. Bucuresti, 2000.
Radu Mihailescu a fost autor a numeroase articole și capitole de carte, publicate in țară sau străinătate, formator de tineri rezidenți în psihiatrie. Activitatea sa științifică a fost axată mai ales pe psihiatria clinică din domeniul psihozelor majore, tulburărilor anxioase și de personalitate, psihofarmacologie, alcoologie, precum și în domeniul managementului de servicii și cel legislativ. A făcut parte din colectivul de redactare a primei Legi a Sănătății Mintale din România, a fost co – autor al “Tratatului de Sănătate Mintală”, a fost membru fondator al Ligii Române de Sănătate Mintală și al ONG ALIAT, a fost animator și secretar al Asociației Române de Psihiatre.
A participat la elaborarea Programului Național de Sănătate Mintală al Ministerului Sănătății, document oficial solicitat de Uniunea Europeană în faza de preaderare a României la UE. Totdeuna contribuțiile sale,oriunde ar fi fost făcute, deveneau texte esențiale ale documentului / articolului respectiv. Radu întruchipa sentimentul de responsabilitate pentru tot ce făcea și ceea ce făcea era totdeauna bine făcut, de aceea lucrurile pe care le-a inițiat în spital au rămas durabile și vor rămîne ca atare. Valoarea sa umană îi va însoți amintirea multă vreme după dispariția sa, va dăinui în amintirea celor care l-au cunoscut. Spiritul sau pozitiv, rațional , dar și afectiv s-a văzut în toate aspectele vieții sale. De n-ar fi sa reamintesc decat o altă mare realizare a vieții sale, de care era foarte mândru, cei 4 copii ai săi. Îmi spunea adeseori că din acest punct de vedere poate să moară împăcat. Dispariția sa lasă din toate aceste motive un gol de neînlocuit si este o pierdere pentru noi toți, dar și pentru tinerii rezidenți care ar fi avut multe de învățat de la el; în primul rând un model de a fi Radu era un om bun, capabil sa fie un factor de reconciliere în orice colectivitate în care lucra și asta s-a văzut de-a lungul anilor , fie in secția pe care o conducea , fie in cadrul ARP sau în spital, in orice împrejurare în care prezența sa devenea un adevărat factor de echilibru. Dispariția dragului nostru Radu este dureroasă și nedreaptă. Îi vom păstra o amintire de neșters.
Colegii lui Radu Mihailescu, toată suflarea psihiatrică din țară au transmis condoleanțe familiei. Am primit in acest sens și noi, colegii lui, mesaje de la Cluj si Timișoara, de la Iași si Oradea, din alte părti, chiar de la oameni cu care nu a avut contacte directe, dar care l-au cunoscut ca lider profesional sau coleg. Eu cred ca Radu al nostru nu pleacă definitiv, el ramîne în memoria noastră și în sufletele noastre ca o prezență nevăzută, dar exemplară, ca o prezență vie, probabil de neînlocuit. Ramîi cu bine Radu!
Dumnezeu să te aibă în pază !

Prof dr Dan Prelipceanu