p-ISSN: 1454-7848
e-ISSN: 2068-7176

PROF. DR. FLORIN TUDOSE

Abstract

PROF. DR. FLORIN TUDOSE (5 octombrie 1952 – 12 octombrie 2014) Lumea psihiatrică românească a fost pusă la o deosebită încercare în această toamnă prin trecerea în neființă a Profesorului Florin Tudose. Orice tentativă de evocare a persoanei și a vieții profesorului Tudose este dificilă datorită atributelor de complexitate și profunzime care le caracterizează. Psihiatru, […]

PROF. DR. FLORIN TUDOSE

(5 octombrie 1952 – 12 octombrie 2014)

Lumea psihiatrică românească a fost pusă la o deosebită încercare în această toamnă prin trecerea în neființă a Profesorului Florin Tudose. Orice tentativă de evocare a persoanei și a vieții profesorului Tudose este dificilă datorită atributelor de complexitate și profunzime care le caracterizează.

Psihiatru, cetățean, psiholog, psihoterapeut, manager, formator de opinie în lumea academică, în societate și în viața medicală, profesorul Tudose a însemnat pentru toți cei care l-au cunoscut și un minunat coleg și prieten. El a știut mereu – cu exuberanță, întelepciune și umor – să consilieze, să motiveze și să înveselească pe cei din jur indiferent de generație. A fost implicat – așa cum numai el știa să se implice – în învățământul, cercetarea și managementul psihiatric dar a fost și un om al cetății care- din perspectiva raporturilor dintre normalitate și anormalitate pe care le mânuia cu o dexteritate aparte-a formulat mereu opinii pertinente asupra evenimentelor și dinamicii vieții cotidiene, a limpezit situații limită, a combătut superstiții și prejudecăți, a modelat minți și suflete tinere și a promovat valorile reale ale psihiatriei și ale umanismului.

Profesorul Florin Tudose a elaborat peste 200 de lucrări științifice, 25 de monografii de specialitate, a pus bazele și a dezvoltat la standarde internaționale psihiatria de legătură din țara noastră și a structurat o concepție interdisciplinară care coalizează psihiatria, psihologia medicală, sociologia și sănătatea publică promovată inclusiv prin intermediul publicațiilor de specialitate. El a fundamentat o inițiativă – devenită tradiție – Psihiatru.ro ale cărei întalniri anuale, revista și programe științifice și de sănătate mintală antrenează specialiști și oameni de cultură dintr-o diversitate de domenii și din generații diferite.

Florin – așa cum a rămas pentru o parte dintre noi sau profesorul Tudose așa cum va rămâne pentru cei mai tineri – a fost un OM care și-a făurit destinul în fiecare zi. S-a dăruit în mod responsabil și altruist profesiei și vieții în comunitate și a dus cu sine în universul credințelor și valorilor spirituale un mesaj cu particulare semnificații al altitudinilor ființei umane.
Spiritul și sufletul profesorului Florin Tudose rămân printre noi pentru totdeauna.

Prof. Dr. Aurel Nireștean